Links en Rechts Weet jij wat het betekend wanneer een partij links of rechts is? Dit is in principe heel eenvoudi... lees meer Eerste Kamer In Nederland kennen we een Staten-Generaal die is verdeeld over twee kamers.  De Eerste Kame... lees meer Tweede Kamer De politici die actief zijn in de Tweede Kamer zijn rechtstreeks gekozen door het volk. Zij zijn ... lees meer Ministeries Ministers zijn de personen die aan het hoofd staan en leiding geven aan een ministerie. Ministers... lees meer

Politieke partijen

Geplaatst op: 20-11

Met een politieke partij bedoelen we een groep mensen die zich verenigd hebben op basis van gemeenschappelijke belangen, ideeën en uitgangspunten over hoe een land te besturen. Een politieke partij probeert door middel van verkiezingen de belangen van de Nederlanders te behartigen die dezelfde ideeën hebben over de wijze waarop een land bestuurt dient te worden. Door deel te nemen aan verkiezingen proberen politieke partijen zetels te winnen of te veroveren. Met voldoende zetels kan een politieke partij een plek winnen in een gemeenteraad, het landelijke parlement in de Tweede Kamer of het Europese Parlement. Een politieke partij voert propaganda en in verkiezingstijden uitgebreid campagnes. Hierdoor probeert een partij kiezers te winnen die dan op de partij zullen stemmen. Hoe meer stemmen er gewonnen worden, hoe meer recht een politieke partij heeft om invloed uit te oefenen op het overheidsbeleid. Je kunt dus ook wel zeggen dat een politieke partij een kiesvereniging is. Een politieke partij probeert invloed te krijgen op het overheidsbeleid in een bepaald geografisch gebied. Zo kunnen partijen gericht zijn op een groot geografisch gebied als Europa (Europees Parlement) een land, provincie of gemeente.

Kabinet

In Nederland bestaat het kabinet uit ministers van de zittende regering en de staatssecretarissen. Een kabinet wordt genoemd naar de leider van de grootste partij die op dat moment door verkiezingen is gekozen. De leider van de grootste partij is de minister-president. Op dit moment is de grootste partij van het Nederlandse kabinet de VVD (Vereniging voor Vrijheid en Democratie). De partijleider van deze partij is Mark Rutte en doordat hij de leider van de grootste partij is, is hij automatisch de minister-president en daarom wordt het kabinet dan ook Kabinet-Rutte genoemd. De partijleider van de grootste partij, de minister-president, noemen we kort gezegd ook wel gewoon 'de premier'.