Politieke partijen Met een politieke partij bedoelen we een groep mensen die zich verenigd hebben op basis van gemee... lees meer Eerste Kamer In Nederland kennen we een Staten-Generaal die is verdeeld over twee kamers.  De Eerste Kame... lees meer Ministeries Ministers zijn de personen die aan het hoofd staan en leiding geven aan een ministerie. Ministers... lees meer Tweede Kamer De politici die actief zijn in de Tweede Kamer zijn rechtstreeks gekozen door het volk. Zij zijn ... lees meer

Over ons

Lijstu.nl is er voor jou om je snel en eenvoudig te helpen met het opkrikken van je kennis over  de Nederlandse politiek. Doordat we in een democratisch land leven waarin het volk macht kan uitoefenen, door middel van het uitbrengen van stemmen en op die manier onze volksvertegenwoordigers in het parlement mag kiezen is het belangrijk te weten waar je aan toe bent. Door het kiezen van onze volksvertegenwoordigers, op basis van de plannen die zij voorstellen in hun partijprogramma, mag je in principe meebeslissen over het te voeren beleid in ons land.

Meeste stemmen gelden

De partijen met de meest gekozen stemmen komen in het parlement te zitten en maken beslissingen over het beleid dat in ons mooie kikkerlandje gevoerd gaat worden voor de komende 4 jaren. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen op politiek niveau zodat je weet wat er speelt en jij door middel van stemmen een steentje kan bijdragen aan de verschillende belangen van Nederland. In ons land zijn de meningen en opvattingen verdeeld en lopen dus sterk uiteen. Vaak is je visie of idee over politiek al op jonge leeftijd gevormd en heeft de omgeving een grote invloed gehad op de ontwikkeling ervan. Ben jij op gegroeid in een rijk gezin of kom je uit een arbeiderswijk? Deze factoren kunnen natuurlijk een rol spelen. De bedoeling van politiek is om met z'n alleen tot een beleid te komen waar iedereen tevreden mee is. Laat dus van je horen tijdens verkiezingen.

Laat je stem horen

Een weggegooide stem is een doodzonde. Wie zijn stem weggooit moet niet gaan klagen wanneer er veranderingen in de politiek komen men het niet mee eens is. Dit geldt overigens niet alleen op landelijk niveau maar ook zeker op provinciaal, en gemeentelijk niveau. Zelfs op Europees niveau is stemmen belangrijk. Heb jij belangen over hoe het land waar je in woont geregeerd dient te worden? Laat dan van je horen.
 

EO Webshop